alt
alt

GÖZLÜK VE KONTAKT LENS KULLANIMI

BİR UZMAN GÖZÜYLE TÜM GÖZLÜK VE KONTAKT LENS KULLANIM TAVSİYELERİ

GÖZLÜK VE LENS

Gözlük kullanan hastaların asıl dikkat etmesi gereken konu uygun çerçeve seçimi ve beraberinde fonksiyonel cam tercihidir. Eğer bir gözlüğü gün boyu kullanacaksanız estetik, hafif ve rahat olmasını, aktivitelerinizi kısıtlamamasını, sağlam olmasını, ikide bir gevşememesini, kısaca size sorun çıkarmamasını istersiniz.

GÖZLÜK VE KONTAKT LENS KULLANIMI

Gözlük kullanan hastaların asıl dikkat etmesi gereken konu uygun çerçeve seçimi ve beraberinde fonksiyonel cam tercihidir. Eğer bir gözlüğü gün boyu kullanacaksanız estetik, hafif ve rahat olmasını, aktivitelerinizi kısıtlamamasını, sağlam olmasını, ikide bir gevşememesini, kısaca size sorun çıkarmamasını istersiniz. Bütün bu beklentilerinizi yerine getirecek bir gözlük temin etmeniz gerekmektedir. Herhangi bir ürün veya hizmet almak istediğimizde öncelikle iyi, güvenilir, yetkin, işinde uzman bir kişi, bir işyeri, bir kurum seçmemiz gerekir. Bu doğru seçim bizi doğru ürüne, doğru hizmete götürecektir.

Numaralı Gözlük Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? Numaralı gözlüklerin önemi televizyon, bilgisayar ve mobil telefonların hayatımıza girmeye başlamasıyla artmıştır. Ayrıca bu yelpazede güneş gözlükleri, sporcu gözlükleri, koruyucu gözlükler,3D gibi sinema gözlükleri vardır. Güneş gözlükleri, sadece bir ihtiyaç değil değişen modanın olmazsa olmaz unsurlarından biridir.

Gözlük alırken sırayla, iyi bir göz muayenesinden sonra alınan doğru bir gözlük reçetesine, iyi seçilmiş bir gözlük çerçevesine, beklentilerinize cevap verecek bir çift gözlük camına ihtiyacınız olacaktır. Göz muayenesi aceleye getirilmeden yapılmalı eğer önceden kullanılan bir gözlük varsa göz hekimi henüz kullanılmakta olan bu gözlüğün numaraklarını tesbit etmelidir. Çünkü eski numaralardan çok farklı bir sonuç çıkarsa hekim bu değişikliğin nedenlerini araştıracaktır.Düzensiz şeker hastalığı,hipertansiyon,aşırı strese bağlı retina ödemleri, katarakt ve hormonal bazı hastalıklarla ilişkili olarak numaralarda beklenmeyen değişiklikler olabilir. Göz hekimleri tarafında verilen numaralı gözlük reçeteleri uzak, yakın, daimi kullanım amaçlıdır. Dolayısıyla alınacak gözlük bu amaçlara uygun olmalı ve bu amaç için kullanılmalıdır.

Eğer verilen gözlük “Yakın Gözlüğü” ise sadece yakın mesafeleri görmek, okuma vs için kullanılır. Sık sık takıp, çıkarılır. Alınacak gözlük çerçevesinin gün boyu defalarca ve kolayca takıp çıkarılmaya uygun sağlamlıkta olması gerekir. Yakın gözlük yassı, bombesiz, küçük tercih edilmelidir. Yakın görme için seçilen gözlükler fazla ağır olmamalıdır. Genellikle okurken veya yakın mesafeye bakarken başımızı öne eğeriz.

alt

Eğer gözlük olması gerekenden daha ağır olursa, başın aldığı bu pozisyonda gözlük aşağı kayarak iyice burnun ucuna gelir ve düşme eğilimi gösterir.Yakın görme için her ne kadar yarım gözlük çerçevesi önerilse de bazı hastalar bunları tercih etmeyebilir. Oysa onları önermenin bir gerekçesi de biraz düşük takılarak,(çıkarılmadan) üstten uzağa çıplak gözle bakabilme imkanı vermesidir. Bu avantajına rağmen tam çerçeve alınacaksa bunun da fazla büyük ve ağır olmaması ve uzağa bakarken kesinlikle çıkarılması gerekir.

Uzak görme için verilen gözlük reçetelerinde esas alınan uzaklık 6 metre ve üzeridir. civarıdır. Uzak ve Daimi kullanılacak gözlük çerçevesini seçerken yakın gözlüğüne kıyasla daha fazla şeye dikkat etmek gerekecektir. Çünkü bu gözlükler gün boyu kullanılacağından ve bazen bu süre 16 saati bulacağı için çok hafif, çok rahat, çok sağlam ve kişinin yüzü ile uyumlu olmalıdır. Çok hafif ve rahat olmalıdır çünkü gözlüğün yarattığı rahatsızlıkların çoğu ağırlığından kaynaklanır. Kulak arkasını acıtması, burun üzerinden kayması veya kızarıklığa neden olması vs gibi. Keza şakalarda sıkma varsa o bölgede hem çukurlaşmalara hem saç dökülmelerine neden olabilir. Bolluk varsa gözlük ikide birde aşağı kayar. Sap uzunluğu ne gereğinden uzun ne gereğinden kısa olmamalıdır.Kısa ise kulak arkasını sıkarak acıtır. Uzun olursa fazla bükmek gerekeceğinden saplar gözlük gövdesinden çok dışarı taşar ve kılıfa girmesini zorlaştırır.Çok sağlam olmalıdır çünkü gün boyunca takıp çıkarılırken, temizlenirken, ufak tefek kazalarda kırılmamalıdır. Cilde temas eden yerleri özellikle sapları cildin ter asidine dayanıklı olmalıdır. Gözlük camlarınızı seçerken farklı pekçok alternatif karşınıza çıkacaktır.Doktorunuzun önerilerini daha iyi anlamak için gözlük cam özelliklerini daha iyi tanıyalım;

PROGRESSIVE CAMLAR (ÇOK ODAKLI) Progressive camlar, presbiyopiyi düzeltmek üzere geliştirilmiştir. Camlarda artan bir derece vardır ve en yüksek derece camın alt kısmında yeralır. Bu tarz camların farklı isimlendirilir. ( multifokal, varifokal, PAL, çok odaklı camlar…vb.) Bu camlar sayesinde hasta her mesafeyi net görmebilir. 40 yaşın üzerinde olup, yaşa bağlı olarak yakın görüşte sıkıntı çekmeye başlayan kişiler için uygundur. Camın üst kısmından alt kısmına doğru inen kanal boyunca aşağı doğru artan dereceler bulunur. Kanallar sayesinde hastalar, karşıya bakarak uzaktaki nesneleri, aşağı doğru hafif bir baş hareketiyle orta mesafeyi, başını ve gözlerini aşağı doğru kaydırarak da yakın nesneleri net görebilirler. Tek bir gözlükte bütün mesafeleri görmeleri bu gözlük camının en önemli avantajıdır. Hastanın yapılan detaylı muayenesi, herhangi bir retina, kornea, katarakt hastalığının olmaması gereklidir. Diğer camlara göre maliyeti yüksek olan bu camların kullanımı, uygun hastalarda net bir görüş sağlayabilir.

YÜKSEK INDEXLİ CAMLAR Standart camlara göre daha ince ve daha düz olan Yüksek Indexli camlar özelikle yüksek Numara kullanan miyop hipermetrop hastalarda fazla kalın camların kullanılmasının önüne geçerek onlara avantaj ve konforlar sunar. FOTOKROMİK CAMLAR Fotokromik veya renk değiştiren camlar iç mekanlarda kullandığınız berrak camlı gözlüklerle numaralı güneş gözlükleri arasında değiş tokuş yapma zorluğunu ortadan kaldırır. Bu camlar iç mekanlarda berrak kalır, dış mekanlarda koyulaşır. Özelikle İzmir, Antalya ve çevresi gibi güneş ışınlarının direkt etkilediği şehirlerimizde çok gerekli ve yararlıdır.

YANSIMA AZALTAN CAMLAR Yansıma dirençli camlar, gözlerdeki rahatsızlık hissini azaltmakla kalmaz, karşınızdakilerin camlarınızdaki parlamayı değil, sizin gözlerinizi görebilmesini sağlar. ANTİSTATİK CAMLAR Antistatik camlar toz tutmamaları sayesinde daha net görüş sağlar ve daha uzun süre "yeni" gibi dururlar.

KONTAKT LENS Kontakt lens, gözün ön tarafına yerleştirilen ince plastik bir parçadır, genellikle görüşü düzeltmek için kullanılır. Lensler bazı durumlarda terapi için veya kozmetik amaçlarla da kullanılabilir. Yumuşak ve sert gaz geçirgen olmak üzere 2 tip kontakt lens vardır. Aslında her iki tipi de "gaz geçirgendir". Bu da, korneanın sağlığını korumak adına kontakt lenslerin oksijeni gözlere iletebildiği anlamına gelir. Yeterli miktarda oksijen alamayan kornea şişerek görüş problemlerine neden olabilir. Görme ihtiyacınıza ve hayat tarzınıza en uygun kontakt lensleri göz hekiminiz size tavsiye edecektir Yaşa bağlı olarak yakın mesafedeki nesneleri bulanık görme durumu olan presbiyopiyi düzeltmek amacıyla yumuşak progressive veya multifokal lensler de geliştirilmiştir. Bu sayede kişi, okumak veya yakını görmek için yakın/okuma gözlüklerine ihtiyaç duymaz.

Yumuşak kontakt lensler, farklı oranlarda su içeriklerine sahip olan esnek maddelerdir. Hidrojel, silikon hidrojel veya polimakon hammaddeli olabilirler. Kontakt lensler içinde en rahat kullanıma ve en kolay bakıma sahip oldukları için en fazla tercih edilen lensler yumuşak lenslerdir. Farklı tiplerde yumuşak lensler mevcuttur: Günlük - Adından da anlaşılacağı üzere her gün değiştirilen lenslerdir - temizleme ihtiyacı ve enfeksiyon riski (konjunktivit...vb.) en düşük olan gruptur. Ayrıca her iki haftada bir, ayda bir veya her 3 ayda bir değiştirilen lensler de bulunmaktadır. Bu lensler günün sonunda çıkarılmalı ve göz enfeksiyonu riskini en aza indirgemek içinher kullanımdan sonra temizlenmelidir. Sürekli Kullanım - Göz hekiminiz tarafından belirlenecek süre boyunca gece ve gündüz sürekli kullanılan lenslerdir.

Sert, gaz geçirgen lensler (RGP) - Bu lensler birkaç yıl boyunca kullanmaya dayanıklı lenslerdir. Yumuşak lenslere göre daha az esnektirler, kullanıcının alışması için biraz daha fazla zaman geçmesi gerekebilir. Enfeksiyonu önlemek adına bu tip lenslere daha özenle bakım yapmak gerekmektedir. Sert, gaz geçirgen lensler, kornea üzerinde oluşturdukları refraktif yüzey sayesinde astigmatı düzeltmekte daha başarılıdır.

Terapi lensleri - Kornea hassasiyeti olan kişiler standart kontakt lenslerle rahat edemeyebilirler. Böyle durumlarda skleral lensler kullanılabilir. Skleral lens, sert, gaz geçirgen lensin sklera (göz akı) üzerine yerleştirilmiş, daha geniş çaplı olanıdır, korneanın tamamını örter. Skleral lensler, göz yaralanmalarına maruz kalmış, kuru göz sendromu olan ve keratokonus hastalığı olan kişilerde kullanılabilir. Kozmetik lensler - Renkli veya "özel efektli" lensler de vardır ve genelde kozmetik amaçlı olarak kullanılır. Bazı durumlarda gözdeki renk farklılıklarını maskelemek ve örtmek için de kullanılabilirler.

RANDEVU AL

Tüm Görme Problemleri ve Göz Rahatsızlıklarınızda Online Randevu İçin

alt

TEKNOLOJİ

LAZER GÖZ CERRAHİSİ
VISUMAX - RELEX SMILE by ZEISS

TEKNOLOJİ

Zeiss Tarafından Geliştirilen Lazer Göz Cerrahisi Teknolojisi ReLex Smile Teknolojisinde Mikro Kesi İle En Hassas Cerrahi Prosedürdür

Devamı

Lazer Göz Cerrahisi Visumax - Relex Smile by Zeiss — 3:25 min.

Sosyal Medya Hesaplarımız

Bizden Haberdar Olun

Bizi Sosyal Medya Hesaplarımız Üzerinden Takip Ederek Tüm Paylaşımlarımıza Erişebilir ve Bizim Hakkımızdaki Tüm Gelişmelere En Hızlı Şekilde Ulaşabilir, Haberdar Olabilirsiniz